430
Το αριάνι ή αϊράνι (τουρκικα ayran) ή επι το ελληνικοτερον ξυνογαλα, ειναι ενα κρυο ροφημα, που παρασκευαζεται απο γιαουρτι με προσθηκη κρυου νερου και αλατιου. Η προσθηκη αλατιου στο γιαουρτι, εχει ριζες σε μακρινες εποχες, και γινοταν με σκοπο την διατηρηση του για μακρυτερο χρονικο διαστημα. Το αριανι εχει καταγωγη απο την Τουρκια, που ειναι και ο μεγαλυτερος παραγωγος αλλα και καταναλωτης, παγκοσμιως. Ειναι πολυ δημοφιλες στην Μεση Ανατολη, την Κεντρικη Ασια αλλα και στην Νοτιο-Ανατολικη Ευρωπη....
Διάβασε τη συνταγή στο illaboratoriodimmskg.blogspot.com