Βρήκα αυτή τη συνταγή σε ένα παλιό τετράδιο . Δεν ξέρω για
πιο λόγο κάποια νοικοκυρά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γκαζόζα στα παξιμαδάκια της.
Της έλειπε κάποιο υλικό και σκέφτηκε να το αντικαταστήσει έτσι; Της άρεσε πολύ
η γκαζόζα; Ήταν καινούριο υλικό στην εποχή της και ήθελε απλώς να δοκιμάσει τη
χρήση του στη ζαχαροπλαστική της; Σκέφτηκε ότι οι μπουρμπουλήθρες της γκαζόζας θα λειτουργούσαν σαν φουσκωτικό
και θα έκαναν πιο αφράτα τα παξιμάδια της;
Κοντά στην περιοχή μας υπήρχε και υπάρχει εμφιαλωτήριο
αναψυκτικών και υποθέτω ότι η γκαζόζα
ήταν γνωστή στα μέρη μας από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα. Έτσι δεν είναι περίεργο που η συνταγή είναι από αρκετά παλιό τετράδιο.
Είναι πάντως
πραγματικά εντυπωσιακό ότι ανώνυμες μαγείρισσες
χωρίς γνώσεις χημείας , χωρίς σπουδές και
πτυχία δημιουργούσαν πάντα νέες συνταγές
ή «πείραζαν» τις παλιές στις κουζίνες τους και μας παρέδωσαν τόσο πλούτο.