74
Υλικά
- σταφίδες 1 κούπα/ες
- ελαιόλαδο 0.75 κούπα/ες
- ζάχαρη 1.5 κούπα/ες
- μπέκιν πάουντερ 2 κγ
- ξύδι 2 κσ
- αυγά 2 τμχ
- βανίλιες 2 -
- αλεύρι 2.5 κούπα/ες
- μαγειρική σόδα 1 κγ
- αλάτι 1 κγ
- κανέλα 1 κγ
- γαρύφαλλο 0.5 κγ
- νιφάδες βρώμης 2 κούπα/ες
- ξηροί καρποί 0.5 κούπα/ες
Και μια ενδιαφέρουσα πρόταση αντικατάστασης των αυγών σε συνταγές! Υποθέτω-αν κρίνω από τις απόψεις των ηλικιωμένων που ρώτησα- ότι κανείς στην κατοχική και τη μεταπολεμική Ελλάδα δεν περίμενε ότι η βρώμη θα θεωρούνταν κάποτε πολύτιμη τροφή. Το ρόβι και η ταγή (όπως ονομαζόταν η βρώμη στην Κρήτη) ήταν συστατικό του ψωμιού της κατοχής, οπότε είναι φορτισμένα με άσχημες μνήμες. Τα δυο αυτά δημητριακά καλλιεργούνταν στην Κρήτη και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές. Το κουάκερ, οι γνωστές νιφάδες βρώμης (εισαγόμενες πια) επανήλθαν στην διατροφή μας τη δεκαετία του 1960 και εμπλούτιζαν παιδικές σούπες και άλλα φαγητά . Οι σύγχρονοι διαιτολόγοι κατατάσσουν την βρώμη στις καλύτερες τροφές και...
Διάβασε τη συνταγή στο www.cretangastronomy.gr