190
Μια σπεσιαλιτέ από το Λανγκντόκ ή Λανγκεντόκ (Languedoc) και την Προβηγκία, στη Νότια Γαλλία, βρίσκεται ανάμεσα στα δημοφιλή πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Η μπραντάδα μπακαλιάρου (brandade de morue) ή απλώς μπραντάδα ξεκίνησε ως πουρές από παστό μπακαλιάρο (για την ακρίβεια από τον ξάδερφο γάδο του Ατλαντικού – Gadus Morhua ή καλλαρίας), με ελαιόλαδο και γάλα. Στη Μασσαλία και στην Τουλόν αρωματίστηκε με σκόρδο, ενώ, στη συνέχεια, καθώς καθιερωνόταν στην γαλλική επικράτεια, το πιάτο απέκτησε πατάτες, αποκαλούμενο πλέον brandade parmentier (μπραντάντ παρμεντιέ) – τα ρο = γο.
Διάβασε τη συνταγή στο www.pandespani.com