207
Υλικά
- λάχανο 0.5 κιλ
- κρεμμύδια 2 τμχ
- φρέσκο κρεμμυδάκι 2 τμχ
- καρότο 2 τμχ
- άνηθος 2 κσ
- πελτές 1 κσ
- αλάτι -
- πιπέρι -
- κύβος λαχανικών -
Ο συνδυασμός οσπρίων και λαχανικών με ρύζι δίνει πάντα νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά πιάτα. Στην κρητική κουζίνα είναι πολύ συνηθισμένος ο συνδυασμός φασόλια-ρύζι (φασουλόρυζο), φακές –ρύζι (φακόρυζο) και ρεβύθια-ρύζι (ρεβυθόρυζο). Με τα λαχανικά, συνηθέστεροι είναι οι συνδυασμοί πράσα-ρύζι (πρασόρυζο), σπανάκι-ρύζι (σπανακόρυζο) , λάχανο-ρύζι (λαχανόρυζο) και το λιτό ντοματόρυζο. Παλιότερα, όταν το ρύζι ήταν είδος πολυτελείας, συνδυάζονταν τα λαχανικά πολύ συχνά με χόντρο (σπασμένο στάρι) . Έτσι ο χόντρος μαγειρευόταν με ψιλοκομμένα λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες και άλλα) . Το πιάτο εμπλουτίζεται συχνά με χοχλιούς και παραμένει ακόμη στο εδεσματολόγιο της Κρήτης ....
Διάβασε τη συνταγή στο cretangastronomy.blogspot.com